Gaspar Ruiz a jiné povídky - Conrad, Joseph, 1857-1924 (Světová próza v českých překladech, 2018)
Tři dobrodružně laděné povídky anglického klasika s polskými kořeny. Titulní povídka čerpá z revolučních bojů v Jižní Americe a vypráví o hrdinském životě siláka Gaspara Ruize. Ironickým názvem Výspa pokroku je nadepsána povídka o osudu dvou bělochů v odlehlé obchodní stanici v Belgickém Kongu. Povídka Mládí líčí dobrodružnou plavbu plachetnice, na níž se vznítí náklad uhlí.