Nové zpěvy - Neumann, Stanislav Kostka, 1875-1947 (Klasická česká poezie, 2018)
Soubor civilizační poezie, jehož první vydání (později i několikrát přepracové) bylo českým novinářem, básníkem, literárním a výtvarným kritikem premiérově publikováno roku 1918. Dnes již klasická Neumannova sbírka obsahuje tři základní oddíly: v prvních dvou ("Zpěvy drátů", "Zpěvy z lomozu") oslavuje básník mohutný nástup technických vymožeností na počátku dvacátého století. Neumann je fascinován pronikavou silou mohutných energi (zvláště pak elektrickým proudem), které začaly ovlivňovat lidské osudy na celé planetě. V kontrastu s těmito dvěma částmi pak působí závěr celého souboru ("Zpěvy z ticha"), kte se básník nechává inspirovat především přírodními obrazy, obsahujícími poetické, lyrické i hymnické reflexe.