Mládí na křídlech - Šmahelová, Helena, 1910-1997 (Literatura pro děti a mládež, 2018)
Příběh o děvčatech a chlapcích z desáté třídy jedné městské jedenáctiletky, kteří se učí létat ve Svazarmu na bezmotorových letadlech. Hrdinka děje, šestnáctileté děvče, musí úporně bojovat proti zastaralým názorům své pratety, u níž je vychovávána, aby se dostala do radostného prostředí svých přátel, kde po vykonání několika obtížných letů i po různých zklamáních, zdolává úzkost a strach a úspěšně absolvuje zkoušky základního výcviku bezmotorového létání. Nakladatelská anotace.