Kniha lesů, vod a strání - Neumann, Stanislav Kostka, 1875-1947 (Klasická česká poezie, 2018)
Soubor přírodní lyriky, který významný český básník napsal během svých letních pobytů v moravských lesích a poprvé ho vydal roku 1914. Stanislav Kostka Neumann v jedné z nepřesvědčivějších sbírek české přírodní lyriky vitálním způsobem vzdal hold půvabům moravské krajiny. Okolí řeky Svitavy, lesy, prozářené louky i proměny jednotlivých ročních období se pro básníka stávají mohutnou inspirací, která se zároveň rozlévá do osobitého pojetí života, jenž se podle jeho slov má proměnit v plnohodnotný smyslový prožitek, umocněný vědomím radostné a svobodné individuality. Neumann se nevyhýbá ani erotickým a intimním motivům a i proto úrodná země dostává v jeho podání tvář krásné a atraktivní ženy, propojené s nezastupitelnou rolí matky a milenky.