Satanova sláva mezi námi : básně (MDCCCXCVII) - Neumann, Stanislav Kostka, 1875-1947 (Klasická česká poezie, 2018)
Třetí sbírka veršů významného českého básníka a literárního historika, která poprvé vyšla roku 1898. Dekadentně laděná sbírka Stanislava Kostky Neumanna už v sobě nese výrazné znaky autorovy básnické tvorby, mezi něž patří ideály osobní myšlenkové vzpoury a vzdoru. Neumann se již v některých bodech dotýká otázky společenských změn a zamýšlí se také nad sociálními problémy. Satan pak v básníkově interpretaci nepředstavuje zosobnění zla, ale je pro něho prostředkem k jakémusi až kacířskému vyjádření pokroku, motorem, jenž v sobě dokáže v sobě najít rozhodující sílu a nepřehlédnutelným způsobem ovlivnit běh příštích, nikoli nedůležitých událostí.