Nemesis, bonorum custos... : verše : (1893-1895) - Neumann, Stanislav Kostka, 1875-1947 (Klasická česká poezie, 2018)
První básnická sbírka S. K. Neumanna, v níž se autor představuje jako nadějný literát, spjatý myšlenkově s dobovým sociálním hnutím konce 19. století. Počátky básnické tvorby Stanislava Kostky Neumanna jsou nepochybně spojeny s pobytem ve vězení, kam byl odsouzen po proslulém procesu s hnutím Omladina. Atmosféra žalářních kobek se v básníkových licencích projevuje spíše v umírněné než anarchistické podobě, která o několik let později výrazně promlouvala z Neumannových básnických děl. Neumann se zde stává spíše jakýmsi skeptickým glosátorem, který v realistických barvách zachycuje nevlídné prostředí, vzpomínky, ale i symbolické záznamy pocitů lásky a touhy.