Jak svět přichází o básníky - Pecháček, Ladislav, 1940- (Současná česká próza, 2018)
Literární podoba první části úspěšné české filmové komedie o životě gymnazistů a zapálených divadelních ochotníků na malém českém městě v 70. letech 20. století. Hrdinou je vnímavý a inteligentní student posledního ročníku gymnázia Štěpán Šafránek, zamilovaný do své spolužačky. Píše vtipné básničky na hudbu svého stejně starého kamaráda Kendyho a jejich tvorba se sice líbí dívkám, méně ale už vedení školy. Oba kamarádi i jejich spolužáci se snaží v rámci studentské recese bránit normalizační šedi a podle přání pedagogů se rozhodnou uspořádat ochotnické představení Jiráskovy Lucerny, ovšem v netradičním, experimentálním provedení. Pro Štěpána jsou zkoušky na představení poučným pohledem na charaktery obyvatel rodného maloměsta, ale především příležitostí, jak se konečně přiblížit milované dívce.