Jak básníkům chutná život - Pecháček, Ladislav, 1940- (Současná česká próza, 2018)
Třetí pokračování životního příběhu Štěpána Šafránka nachází hrdinu a jeho přátele po ukončení studia ve chvílích, kdy se snaží zakotvit v praktickém životě. Štěpán, věrný svým zásadám a postoji k životu, se odmítá zařadit mezi znuděnou a konzumní většinu a hledá ve své budoucí práci radost a smysl. Nastupuje na první místo na interní oddělení místní nemocnice, kde svou mladickou opravdovostí a snahou po smysluplné práci budí od prvního okamžiku nevoli u nadřízených. Při první příležitosti je proto odsunut na místo venkovského obvodního lékaře, o které nikdo ze snaživých kolegů nemá zájem. Na novém místě se setkává s novou láskou, další dívkou, která neodolala jeho básničkám, humoru a neohrabanému šarmu, a spolu s ní se rozhodne odejít a pracovat v severních Čechách.