Jak básníci neztrácejí naději - Pecháček, Ladislav, 1940- (Současná česká próza, 2018)
V závěrečné části cyklu o životních prohrách a úspěších Štěpána Šafránka se hrdina potýká s problémy složitých společensko-ekonomických vztahů počátku 21. století. Štěpán, lékař kolem čtyřicítky, působí nyní v rodném městě u záchranné služby a po smrti maminky bilancuje dosavadní život. Dočasně se k němu nastěhuje přítel Kendy, který se po rozvodu s manželkou rozhlíží po dalších příležitostech. Štěpán se znovu zamilovává do velmi mladé dívky a po desetiletém vztahu se rozchází bez hořkosti s Ute. Má pocit, že by měl ještě něco v životě dokázat a tak po delším přemlouvání přijme uvolněnou funkci ředitele místní nemocnice. Současné korupční praktiky ale nehodlá akceptovat a tak se velmi rychle vrací zpátky na záchranku, kde se cítí užitečný a kde ho také potká největší překvapení jeho života.