Jarmark marnosti : román bez hrdiny - Thackeray, William Makepeace, 1811-1863 (Světová próza v českých překladech, 2018)
Zdánlivě poklidným tempem rozvíjí svůj román slavný anglický prozaik, aby v něm nechal rozehrát veselé i vážné osudy svých pitvorných postaviček anglické společnosti. Do této společnosti posílá autor dobrodružku Becky, která se snaží všemi prostředky do ní proniknout. Je to postavička bojovná, která se nebojí riskovat a znovu s úsměvem získat ztracené pozice. Je to však boj předem prohraný, neboť důstojná anglická společnost si chrání své výlučné postavení před vpádem jí podobných. V závěru vítězí Beckyin protiklad, oddaná a křehká Amalie, jejíž ctnost si žádá odměny.