Hledání ztraceného času. - Proust, Marcel, 1871-1922 (Klasická světová próza, 2018)
První část obsáhlé románové epopeje, v níž jeden z nejvýznamnějších autorů francouzské literární moderny stvořil monumentální fresku doby, v níž jedna společnost střídá druhou. První část knihy s názvem Combray zachycuje vzpomínky a reflexe dětství ve stejnojmenném venkovském městečku a představuje postavy, významné pro další děj: zejména obchodníka a milovníka umění Charlese Swanna a jeho manželku Odettu, bývalou kurtizánu. Druhý oddíl, Swannova láska, zachycuje příběh jejich seznámení a vztahu a často bývá vydáván jako samostatné dílo. Stručná závěrečná část je pak především vypravěčovou úvahou nad subjektivitou míst a vzpomínek.