Ílias - Homéros, činný 8. století př. Kr. (Eposy, 2018)
Kniha obsahuje jeden ze dvou nejstarších eposů nejen antické, ale evropské literatury vůbec, v klasickém překladu Otmara Vaňorného. Ílias zachycuje na ploše necelých 16000 veršů posledních jedenapadesát dnů desetileté trójské války. Homér, jemuž je připisováno autorství, použil ovšem i řadu retrospektivních záběrů, v nichž popisuje průběh bojů. Hlavní zápletka se soustředí kolem nejstatečnějšího bojovníka Řeků Achillea, jemuž je vrchním velitelem odňata oblíbená otrokyně a on se odmítá zúčastnit bojů. I proto získávají Trójané postupně převahu, která je zastavena až Achilleovým přítelem Patroklem, jenž si vypůjčí jeho zbroj. V dalším vývoji je však Patrokles zabit trójským hrdinou Hektorem a teprve to přinutí Achillea vrátit se do bitvy. Nejenže zažene trójské vojsko zpět do města, ale zabije i Hektora, jehož pohřbem pak celá skladba končí. Ílias je komponována slavnostním, patetickým jazykem, zvýrazněným propracovaným epickým stylem.