Kuním štětcem : 1996 - Trojak, Bogdan, 1975- (Současná česká poezie, 2018)
Prvotina polsko-českého básníka, publicisty a překladatele obsahuje poezii, v níž hlavní úlohu hraje propojení přírodních motivů s lyrickým akcentem. Bogdan Trojak oplývá schopností s neobyčejnou silou zobrazit přírodní rámec, který pak působí jako určitý katalyzátor, v němž se odehrávají jeho lyrické příběhy. Krajina má v Trojakově poezii místo důvěrně známého jeviště, do níž se promítají intimní a milostné události i básníkovy intenzivní vnitřní prožitky. Tyto kulisy zároveň splňují předpoklady, aby se staly prostorem pro meditace, oživující třeba otázky po boží existenci a tím i po hledání vyrovnaného, až selankovitě ideálního světa, jenž je často zpřítomněn i v téměř pastorálních obrazech venkovského prostředí.