Jezernice : 2001 - Trojak, Bogdan, 1975- (Současná česká poezie, 2018)
Třetí sbírka tohoto básníka obsahuje reflexivní a intimní poezii i básně inspirované autorovým rodným krajem na česko-polském pomezí. Bogdan Trojak je nositelem Ceny Jiřího Ortena a toto ocenění mu právem náleží: jeho verše, z nichž mnohé jsou komponovány klasickým rýmem, mají intenzivní a zcela původní bohatou metaforiku. V Trojakově poezii se v tomto cyklu objevuje Jezernice, jakási symbolická postava, představující vílu či až nadpřirozenou podobu ženy, která je ovšem v definitivním tvaru veskrze opravdová a nese v sobě ony fascinujícící prvky, které se stávají zárodkem vášně či prudkého milostného vzplanutí. A tak i když se autor nechává inspirovat příběhy a bájemi ze svého rodiště, i když přibližuje tajuplné "Modré hory", má jeho svět magie a kouzel zcela reálné základy, do nichž vlastně jen jakoby mimochodem vnikne mávnutí pohádkových křídel, jež má tu moc, že nás na okamžik oslepí a přenese do jiné, neskutečné říše.