Gulliverovy cesty - Swift, Jonathan, 1667-1745 (Literatura pro děti a mládež, 2018)
Klasický fantasticko-satirický román z 18. století vypráví o cestách lodního lékaře Gullivera do prapodivných zemí, v jejichž popisech lze najít řadu satirických prvků namířených vůči tehdejší společenské realitě. Smyšlený cestovatel Lemuel Gulliver vypravuje o neuvěřitelných dobrodružstvích, která prožil u liliputánských trpaslíků, u brobdingnagských obrů, u potrhlých hvězdářů na Létajícím ostrově a neméně podivných obyvatel přilehlých končin a posléze u moudrých koní Hvajninimů.