Konec básníků v Čechách... - Pecháček, Ladislav, 1940- (Současná česká próza, 2018)
Čtvrté pokračování úspěšného filmového cyklu o chlapci z malého města a jeho prvních krocích ve skutečném životě. Tato část je věnována zážitkům již dospělého Štěpána v podmínkách porevoluční tržní ekonomiky. Hrdina ztratí místo v nemocnici, vrací se do rodného města, kde se potýká s negativními jevy nové společenské reality. Jeho přátelé a známí se nadšeně vrhají do víru možností, které jim nabízí tržní prostředí, Štěpán ale není ochoten slevit ze svých morálních zásad a těžko hledá uplatnění. Potkává však další dívku, lékárnici Ute, a zdá se, že konečně zakotví v pevném citovém vztahu.