Srdce a mračna : básně a songy : 1933-1935 - Neumann, Stanislav Kostka, 1875-1947 (Klasická česká poezie, 2018)
Sbírka levicově zaměřeného českého novináře a básníka obsahuje autorovy básně, které vznikaly v letech 1933-1935. Stanislav Kostka Neumann se pokusil v těchto verších zaznamenat atmosféru doby, kdy doznívala hospodářská krize a v německém státě se formovalo a postupně přebíralo vládu nacistické hnutí. Základními znaky této sbírky jsou sice sociální, intimní a přírodní motivy, přesto i do nich Neumann promítá obavy z tehdejšího i budoucího vývoje. Projevuje se v nich nejen autorův zásadní a nesmiřitelný protifašistický postoj, ale i jeho nezlomná víra v sovětské Rusko. Neumannovy názory se pochopitelně promítají i do lyrických textů, které jsou do tohoto cyklu zařazeny, ale i v nich je zároveň obsažen výrazný politický akcent.