Odysseus - Joyce, James, 1882-1941 (Světová próza v českých překladech, 2018)
Rozsáhlý, experimentální románový epos, který obohatil novátorskými prvky vývoj západní umělecké prózy. Prostá dějová linie předkládá výsek ze života irského žurnalisty během jediného dne v r.1940, kdy se hrdina setká s přítelem a jeho ženou. Tento děj je nazírán nikoliv zvenčí, ale z nitra jednotlivých postav. Bloudění hrdiny v labyrintu katolického Dublinu je analogií Homérova díla a každá kapitola také formálně odpovídá jedné z 18 hlavních epizod Odyssey. Autorovo prolínání proudu vědomí a podvědomí, jeho symbolika a volné přechody od obrazu k obrazu, nápovědi, syrovost výrazu apod. tvoří gigantický obraz světového chaosu, jak se jevil na počátku století, a zároveň krajně subjektivistické, náročné a rozporuplné dílo, jež mělo pro rozvoj moderní literatury zásadní význam.