Dubliňané - Joyce, James, 1882-1941 (Světová próza v českých překladech, 2018)
Povídkový soubor o autorově rodném Dublinu je panoramatickým obrazem života postaviček města, které Joyce vášnivě miloval i nenáviděl. Při psaní realistických črt vychází z osobních prožitků a v umělecké zkratce svým osobitým viděním ozvláštňuje všednost života i jeho skrytý patos. Zaostřuje pozornost na určité okamžiky nebo celé souvislé příběhy, osvětlující nitro člověka, jeho citové bohatství, tragiku i krásu.