Láska : lyrické intermezzo 1925-1932 - Neumann, Stanislav Kostka, 1875-1947 (Klasická česká poezie, 2018)
Sbírka intimních a milostných reflexí, pocházejích z let 1925-1932 a později doplněných u verši z postůstalosti (1925-1947) se stejnou tématikou. Na přelomu dvacátých a třicýtých se Stanislav Kostka Neumann projevuje jako bytostný lyrik, v jehož verších zanívají tóny milostné a osobní lyriky, gradující mnohdy až do náznaku erotické vznětlivosti. Celý soubor vznikl vlastně spojením tří Neumannových předcházejících sbírek ("Píseň o jediné věci", "Žal" a "Srdcová dáma"), v nichž autor vesměs pravidelnou rýmovou stavbou vyjadřuje své niterné pocity, v nichž se tesklivé nálady střídají s přímočarostí opojných a vášnivých sdělení. Básně jsou tak letmým nahlédnutím do Neumannova osobního světa, potvrzujícím, že kromě revolučního patosu nebyly pro tohoto básníka neznámými pojmy ani touha, láska či "milostné snění".