Rudé zpěvy - Neumann, Stanislav Kostka, 1875-1947 (Klasická česká poezie, 2018)
Sbírka Neumannových revolučních básní, poprvé uveřejněných roku 1923 a posléze doplněných v letech 1946-1947. Soubor veršů Stanislava Kostky Neumanna lze hodnotit jako součást proletářské poezie, která nesla výrazný agitační podtext. Neumann se především vyznává až s nekritickým obdivem ze vztahu k sovětskému Rusku, jeho verše mají v tomto případě téměř litanický charakter, jenž je navíc ještě zdůrazňován naléhavými apely. V této oslavné linii pokračuje básník i ve verších, které napsal až po skončení druhé světové války a poté je do této sbírky připojil. I tady zaznívá "chvála Říjnové revoluce" či hrdost na rudou vlajku, která je pro autora nezpochybnitelným symbolem míru a pokroku.