Bezedný rok : básně 1938 - Neumann, Stanislav Kostka, 1875-1947 (Klasická česká poezie, 2018)
Sbírka veršů, kterou Stanislav Kostka Neumann napsal již roku 1939, svého vydání se ale dočkala až po skončení druhé světové války (1945). V první části tohoto souboru ("Karpatské melodie") se Stanislav Kostka Neumann noří do podmanivé krajiny zakarpatské Ukrajiny, které pro něho představovala téměř magický prostor, jenž ho okouzlil svými přírodními scenériemi. Neumann se noří do míst, kde vládly "černé lesy", temné hvozdy a horské pastviny, ale i "strašlivá bída", spočívající v neutěšených sociálních podmínkách. V druhém oddílu, který dal vlastně název celé sbírce, se prolínají autorovy pochmurné vize, dotýkající se dalšího osudu jeho země, nad níž se sklánějí mračna německého fašismu. Zároveň je z těchto veršů cítit i silné odhodlání s tímto nastupujícím zlem bojovat, neboť ten, "kdo čisté srdce má, / poznané pravdě neodpírá, / zlému se brání, lži se vzpírá / a nepřátel se neleká".