Portrét umělce v jinošských letech - Joyce, James, 1882-1941 (Světová próza v českých překladech, 2018)
Autobiografický román o utváření osobnosti nadaného irského chlapce z přelomu století. Od vlivu katolictví a nacionalismu dospívá k poznání vlastního údělu umělce. Od vnější reality se hrdina postupně odvrací ke svému vnitřnímu světu úvah a duševních krizí, propracovává se k víře v osvobozující sílu umění, k rozhodnutí vyjadřovat se svobodně, bez ohledu na domov, vlast nebo církev.