Poezie italská nové doby. - Vrchlický, Jaroslav, 1853-1912 (E-knihovna, 2018)
Ambiciózní projekt klasika českého písemnictví Jaroslava Vrchlického, který je v této edici rozčleněn do desetidílného cyklu, představuje výbor z děl více než 130 italských básníků, kteří tvořili v průběhu jednoho století (1782-1882). Třetí část. "Poesie italská nové doby" Jaroslava Vrchlického byla poprvé kompletně publikována roku 1885 jako celistvá antologie shromážděná v jednom svazku. Toto původní vydání obsahovalo deset poměrně rozsáhlých oddílů, což inspirovalo editory Městské knihovny v Praze k tomu, aby vydali každou jednotlivou část jako samostatnou e-knihu. V třetím dílu uvádí Jaroslav Vrchlický jak ve vlastních překladech, jimiž se snažil českou kulturní veřejnost seznámit s dosud neznámými autory z evropských literatur, tak i ve stručných medailoncích, jež jsou rovněž jeho dílem, čtrnáct italských básníků, kteří se představují v tomto pořadí: Giacomo Leopardi, Giulio Uberti, Giuseppe de Spuches, Giacomo Zanella, Giovanni Daneo, Fabio Nannarelli, Tullo Massarani, Alessandro Arnaboldi, Giovanni Rizzi, Matteo Ardizzone, Michelangelo Bottari, Benedetto Prina, Angelo de Gubernatis a Giuseppe Fraccaroli.