Poezie italská nové doby. - Vrchlický, Jaroslav, 1853-1912 (E-knihovna, 2018)
Ambiciózní projekt klasika českého písemnictví Jaroslava Vrchlického, který je v této edici rozčleněn do desetidílného cyklu, představuje výbor z děl více než 130 italských básníků, kteří tvořili v průběhu jednoho století (1782-1882). Šestá část. "Poesie italská nové doby" Jaroslava Vrchlického byla poprvé kompletně publikována roku 1885 jako celistvá antologie shromážděná v jednom svazku. Toto původní vydání obsahovalo deset poměrně rozsáhlých oddílů, což inspirovalo editory Městské knihovny v Praze k tomu, aby vydali každou jednotlivou část jako samostatnou e-knihu. V šestém dílu uvádí Jaroslav Vrchlický jak ve vlastních překladech, jimiž se snažil českou kulturní veřejnost seznámit s dosud neznámými autory z evropských literatur, tak i ve stručných medailoncích, jež jsou rovněž jeho dílem, šest italských básníků, kteří se představují v tomto pořadí: Emilio Praga, Ugo Tarchetti, Arrigo Boito, Giovanni Camerana, Luigi Gualdo a Giulio Pinchetti.