Život a názory blahorodého pana Tristrama Shandyho - Sterne, Laurence, 1713-1768 (Světová próza v českých překladech, 2018)
Klasická anglická satira z poloviny 18. století osvědčuje inteligentní, bláznivý i absurdní humor, silný společensko-kritický tón, velkou autorskou erudici i na svou dobu velmi moderní literární postupy. Tristram Shandy, příslušník anglické vyšší střední třídy poloviny 18. století, slibuje čtenářům vypovědět vše o svém životě a postojích. Díky jeho hnidopišské důkladnosti se ale autobiografie mění v chaotický sled odboček, asociací a komentářů, které avizovaný vypravěčův příběh neustále odsouvají do pozadí. V těchto nekonečných intermezzech si autor ad absurdum pohrává se čtenářským očekáváním a zároveň předkládá řadu vedlejších příběhů, v nichž karikuje způsoby a názory anglické společnosti své doby i mnohé dobové problémy vědy i pseudovědy. Originální kompozice, záměrná diskontinuita vyprávění i postava nedůvěryhodného vypravěče představují ve své době nezvyklé literární postupy, s velkým předstihem předznamenávající moderní literaturu.