Kalevala - Holeček, Josef, 1853-1929 (Eposy, 2018)
Rozsáhlý historický epos, jehož děje, odvíjející se od stvoření světa až do Kristova narození, jsou mýtickou historií vzniku finského národa. Dílo, vzniklé v 1. polovině 19. století, vychází ze starých finských rún, dochovaných v ústní lidové tradici. Kniha má jako celek bohatý, různorodý děj, který osciluje kolem vztahů dvou finských národních kmenů, Pohjolanů a Karelů, v dobách míru i ve chvílích vzájemných sporů a měla rozhodující vliv při utváření identity finského národa v 50. a 60. letech 19. století. Vyšlo v překladu Josefa Holečka, doplněno poznámkami, slovníčkem a vysvětlivkami.