Žalmy - Hlaváček, Karel, 1874-1898 (Klasická česká poezie, 2018)
Soubor veršů českého básníka, výtvarného umělce a především reprezentanta literární dekadence a symbolismu, který byl poprvé oublikován více nbež třicet let po autorově smrti (1934). Žalmy Karla Hlaváčka jsou vlastně nedokončeným dílem, které údajně vznikalo na sklonku devatenáctého století. Jedná se o nábožensky motivovanou sbírk básní, které se pokoušejí navodit atmosféru biblických písní. Některé texty nesou typické znaky Hlaváčkovy poezie, nalezneme v nich smutek, teskné úvahy i jakousi hořkou tíhu tehdejší doby, umocněnou navíc tóny rezignace a pochmurnými vizemi. Zdá se proto, že autor se snaží odhalit zákoutí své duše, na druhé straně ale uvažuje i nad reálným světem a dochází k přesvědčení, že této skutečnosti plně nerozumí. Snad proto vidí Boha jako představitele krutosti, jako bytost, která mu nechce pomoci, aby nalezl svou cestu a zbavil se tak bloudění a bolesti, pocitů, jež ho provázely po celý život. Publikace je (podobně jako její knižní vydání) doplněna reprodukcemi šestnácti autorových grafických listů.