Odpoutaný Prometheus : lyrické drama - Shelley, Percy Bysshe, 1792-1822 (Světové drama v českých překladech, 2018)
Lyricko-filozofické drama anglického básníka obměňuje antický mýtus o Prométheovi a jeho vzpouře proti bohům, která se v Shelleyho podání stává obecným obrazem touhy po svobodě a střetu dobra se zlem.