Rudý odznak odvahy - Crane, Stephen, 1871-1900 (Klasická světová próza, 2018)
Román předčasně zesnulého zakladatele amerického naturalismu (1871-1900) rozvíjí téma falešného hrdinství a přirozeného strachu o život. Válka v mysli vojína Henryho Fleminga přestává být záležitostí hrdinství a slávy a mění se v lidské utrpení. Henry podlehne strachu a uteče. Pozná však brzy, že svou zbabělostí se vyloučil z řady nositelů "rudého odznaku odvahy" a vrací se ke svému pluku. Místo očekávaného posměchu však najde citlivou péči...