Hus a Jeronym v Kostnici (Stará česká literatura, 2018)
Soubor dokumentů o kostnickém údobí života Husova a Jeronýmova. Husovy české listy z vězení napomínají věrné Čechy k vytrvalosti, povzbuzují je k boji a prorocky předvídají velké hnutí lidu. Akta koncilu (jejich staročeský překlad) seznamuje s průběhem soudu. Prvořadý význam má dojemná "Pašije", v níž průvodce Husův Petr z Mladějovic prostě a velkolepě vylíčil poslední Mistrovy chvíle. Neohroženým protestem proti zvůli církevní hierarchie je "List českých pánů". Petr z Mladějovic uchoval v "Pašijích M. Jeronyma" i kázání a heroické vystoupení Husova následovníka, upáleného v Kostnici o rok později. "Epištola" humanisty Poggia vyjadřuje obdiv papežského sekretáře k tomuto bojovníku. Soubor uzavírají dva dokumenty pozdější: "Vypravování o smrti Husově", opírající se o Mladějovice, ale beletrističtější, a "Život M. Jana Husa" od husitského kazatele Jiřího Heremity. - Kniha podává bezprostřední a plastický obraz dění, jež vyvolalo revoluční hnutí českého