Waverley, aneb, Před šedesáti lety - Scott, Walter, Sir, 1771-1832 (Světová próza v českých překladech, 2018)
Románová prvotina zakladatele historického románu zachycuje významnou událost skotských dějin, jakubovské povstání r. 1715 po nastoupení Jiřího I. Hannoverského. Povstání, k němuž se přidala armáda skotských horalů, skončilo porážkou. Scottovi však zdaleka nešlo jen o vylíčení boje armády horalů za znovunastolení Stuartovců, ale o podání širokého obrazu života, přírody a lidu Anglie ve druhé pol. 18. stol. Waverley, hlavní postava románu, má mnoho autobiografických rysů a zejména jeho mládí připomíná mládí autorovo.