Podivuhodný případ Benjamina Buttona - Fitzgerald, Francis Scott, 1896-1940 (Klasická světová próza, 2018)
Humorně fantastická povídka amerického klasika o muži, jehož věk plyne pozpátku - narodí se jako stařec a postupně mládne. Do ctihodné jižanské rodiny poloviny 19. století se narodí jediný syn. Radostná událost je ovšem zkalena tím, že místo novorozence přijde na svět stařec, který si odmítá hrát s chrastítky, krade otcovy doutníky a nejraději vede dlouhé rozhovory se svým dědečkem. Tím ale tragikomický život teprve začíná - Benjamin místo stárnutí mládne, čímž je mu znemožněno vést normální život. Sice se mu podaří i oženit, ale manželství, v němž jeden stárne a druhý mládne, nemůže dlouho vydržet. Získá i vojenské zásluhy, ale když je za ně po letech povýšen na generála, nemá potřebnou autoritu, neboť vězí v pubertálním těle s přeskakujícím hlasem... Klasik vážné literatury napsal humornou povídku, jejíž originální námět byl později ještě mnohokrát zpracován a v roce 2008 byl podle ní natočen několikaoskarový film.