Zvonokosy - Chevallier, Gabriel, 1895-1969 (Klasická světová próza, 2018)
Proslulý satirický román s námětem ze života malého jihofrancouzského vinařského městečka po 1. světové válce. Úsměvná kronika skandálních událostí kolem stavby obecního záchodku, která rozeštvala celé Zvonokosy na dva nesmiřitelné tábory a boj kolem ní odhalil drobné i vážnější hříšky zdánlivě bezúhonných občanů, byla autorovi záminkou k šťavnaté karikatuře stávajících poměrů. Za frivolním a bezstarostným líčením každodenních půtek místních obyvatel najde pobavený čtenář i ostrou kritiku sociálních a společenských nešvarů ve Francii ve 30. letech 20. století.