Divá Bára - Němcová, Božena, 1820-1862 (Literatura pro děti a mládež, 2018)
Klasická povídka Boženy Němcové vypráví o temperamentní vesnické dívce, která riskuje vyvržení z vesnického společenství proto, aby osvědčila své přátelství a pomohla své kamarádce z těžké životní situace. V klasické povídce "Divá Bára" vypráví Němcová příběh chudé, ale i nebojácné dívky, která svou výbušnou povahou dokáže změnit ustálený a zdánlivě klidný tok života na malé vesnici. Bára svým jednáním pomůže nejen blízké kamarádce, ale i jí samotné se podaří překonat dobové předsudky, zpřetrhat vazby s rodnou obcí a definitivně ji opustit.