Lidé na křižovatce - Pujmanová, Marie, 1893-1958 (Klasická česká próza, 2018)
První díl sociální románové trilogie zobrazuje život dělnických vrstev ve 20. a 30. letech v průmyslovém městě, jehož předobrazem byl Baťův Zlín. V románu, oceněném roku 1937 Státní cenou za literaturu, vykresluje Pujmanová podrobně sociální atmosféru ve fiktivním městě Úly, výrazně inspirovaném průmyslovým Zlínem pod taktovkou Tomáše Bati. Román tvoří úvodní díl politicko - sociální trilogie, jež pokračuje tituly Hra s ohněm a Život proti smrti a v kontextu autorčina díla představuje první jednoznačný příklon k angažované realistické próze - a pravděpodobně i její literárně nejsilnější dílo.