Skromný návrh, jak zabrániti tomu, aby děti chuďasů nepřipadaly na obtíž rodičům i zemi, a jak to zaříditi, aby z nich měla veřejnost prospěch - Swift, Jonathan, 1667-1745 (Světová próza v českých překladech, 2018)
Ostře sarkastický pamflet z roku 1729, v němž proslulý anglický satirik navrhuje vskutku nekonvenční řešení sociální otázky. Ve svém krátkém pamfletu předkládá Jonathan Swift "skromný návrh" na řešení situace dětí z nejchudších vrstev tak, aby se staly pro společnost prospěchem a nikoli přítěží. S velmi kousavým a velmi černým humorem rozvádí myšlenku, jejímž základem je proměna těchto dětí ve vybrané lahůdky pro bohaté. Skandální text je tak vyhrocenou, ostře satirickou sociální metaforou.