Ohněm a mečem I - Sienkiewicz, Henryk, 1846-1916 (Světová próza v českých překladech, 2019)
Románová epopej polského klasika zpracovává historické události z doby lidového povstání v 1. pol. 17. století pod vedením Bohdana Chmelnického. První díl se odehrává v Polsku a na Ukrajině, začíná rokem 1647 a líčí samé počátky krvavého povstání, které původně vypuklo jako vzpoura kozáků proti polským feudálům a posléze přerostlo ve všelidový odboj. Autor se v románu nespokojil jen barvitým a dramatickým popisem historických událostí, vytvořil zároveň i jímavý příběh o statečnosti, hrdosti a přátelství, ale hlavně o lásce dvou mužů, polského šlechtice a kozáckého atamana, k jedné dívce.