Křižáci - Sienkiewicz, Henryk, 1846-1916 (Světová próza v českých překladech, 2018)
Románová epopej polského klasika, zachycující boj polské šlechty proti řádu německých rytířů. Děj se odvíjí kolem postavy rytíře Juranda ze Spychova, který svou silou, statečností a nesmiřitelností vůči zlu vyvolává u křižáků touhu po odvetě, jejíž obětí se stane mladá Jurandova dcera. V knize evokuje autor život Poláků v 15. stol., zachycuje jednu z nejvýznamnějších fází polsko-německého zápasu a konečně i vítězství Poláků 15.7.1410 v bitvě u Grunevaldu.