Magorovy labutí písně - Jirous, Ivan Martin, 1944-2011 (Čeští básníci 20. století, 2018)
Stěžejní a dnes již legendární básnické sbírky jednoho z nejvýznamnějších představitelů českého undergroundu. Jirousova vrcholná sbírka "Magorovy labutí písně" vznikla v letech 1981-1985 během autorova nuceného pobytu ve věznicích v Litoměřicích, Ostrově a Valdicích. Formou pravidelně rýmovaných textů v ní autor zachytil zápas o vlastní identitu, přičemž zároveň dokázal vzpomínat i na řadu svých přátel i na všední a obyčejný svět, jenž se pro něho však v dané chvíli stává zcela nedostupným. Jirous se projevuje i jako bytostný metafyzik: inspiruje ho nejen křesťanství, ale i buddhismus, na jedné straně čerpá z tvorby prokletých básníků, na druhé z katolické moderny. Verše, záměrně komponované naivistickou formou, jsou tedy prodchnuty autorovou vírou, objevující se v netradičních žalmech a modlitbách. V neposlední řadě však je zároveň z Jirousova opusu cítit zřetelnou snahu podat svědectví o každodenní nelehké realitě člověka za mřížemi.