Věk nevinnosti - Wharton, Edith, 1862-1937 (Světová próza v českých překladech, 2018)
Příběh nenaplněné lásky z prostředí společenské smetánky se odehrává v New Yorku v 70. letech 19. století. Poklidně plynoucí román, ve kterém skvělé večeře, návštěvy v opeře, společenské události a rodinné sešlosti tvoří rámec pro drama lidí, kteří se nedokázali postavit společenským konvencím a být sami sebou. Mladý právník, jeho žena a její krásná sestřenice jsou hlavními protagonisty románu. Právník, přestože miluje sestřenici pro její odlišnost a odvahu být jiná, zůstává žít v konvenčním manželství a přijímá pravidla své společnosti. Jeho láska rezignuje a odjíždí do Evropy a mladá manželka bojuje za své štěstí zbraněmi, které ji naučila tradice. Velmi dobré zachycení společenské dobové atmosféry a z ní vyplývající jednání osob. Román obdržel Pulitzerovu cenu a byl i úspěšně zfilmován.