Darebné verše - Burns, Robert, 1759-1796 (Klasická světová poezie, 2018)
Výbor z písní a básní skotského klasika odhaluje méně známou část z poezie tohoto autora, obsahující především satirické a "darebné" náměty. Díky Sládkovu výboru je u nás Robert Burns znám jako lyrik, který z lidové písně vytvořil skvosty citové a úvahové lyriky. V tomto výboru se Burns objevuje z dosud neznámé stránky jako satirik, rebelant a bouřlivák. Poprvé se seznamuje s básněmi vlasteneckého a sociálního pathosu, ve kterých se satirický výsměch stupňuje až v revoluční výzvu. Tento výbor dokazuje, že Burnsova poezie se neomezuje jen na tradiční linii ohlasů lidové poezie, ale že má daleko více tónů a velké potýkání a bohatství myšlenek.