Morální dílka - Leopardi, Giacomo, 1798-1837 (Světová próza v českých překladech, 2018)
Jedno z klíčových děl italské literatury 19. století představuje v podobě Leopardiho úvah laický, filozofický a materialistický pól soudobé italské prózy. V meditativně laděných textech, v nichž se setkává poezie a próza, úvaha a fantazie, invence a racionální analýza skutečnosti, vyjadřuje autor především úzkost a osamělost člověka tváří v tvář vesmíru i soudobé společnosti. Morální dílka jsou odrazem autorova zaujetí filozofií, kde se pohybuje mezi teoriemi platónského idealismu, křesťanství a racionalismu. Svými kořeny tkví v nejlepší italské tradici a podává originální příklad věcného i imaginativního filozofického jazyka. Knížka je určena náročnému, sečtělému a intelektuálně založenému čtenáři.