Nadsamec : moderní román - Jarry, Alfred, 1873-1907 (Klasická světová próza, 2018)
Absurdní fantastický román je mimo jiné satirou na supermanství a projevy nadlidství. Základním tématem je zde konflikt člověka a stroje, který Jarry domýšlí v apokalyptickou vizi moderní společnosti. Nadsamec je člověk schopný nadlidských výkonů v oblasti sexuální, ale postrádá schopnost opravdově milovat. Stroj, který mu má umožnit osvojit si cit, se sám do předmětu experimentu zamiluje. Nadsamce pohlcuje a ničí.