Messalina : román ze starého Říma - Jarry, Alfred, 1873-1907 (Klasická světová próza, 2018)
Novela francouzského prokletého básníka a bohéma milovaného meziválečnou avantgardou, je věnována životu třetí manželky římského císaře Claudia. Messalina jako hrdinka lákala autora především díky svému pestrému sexuálnímu životu a intrikánství, a jejím prostřednictvím se snažil vyvolat barvitou a autentickou představu sexuálních zvyklostí aristokratické společnosti ve starém Římě.