Předtucha - Pujmanová, Marie, 1893-1958 (Literatura pro děti a mládež, 2018)
Psychologická dívčí novela, v níž autorka vypravuje o citových problémech dospívání, prvních milostných zkušenostech i o vzájemném vztahu mezi rodiči a dětmi. Novela, která spadá do raného tvůrčího období Marie Pujmanové, vypráví o dospívající hrdince Jarmile, jejíž první milostná zkušenost je dramaticky konfrontována se strachem a hrozivým tušením tragédie, ohrožující její rodiče. Novelu proslavilo i filmové zpracování režiséra Otakara Vávry z roku 1947.