Krajina před bouří - Jirousová, Věra, 1944-2011 (Současná česká próza, 2018)
Sestřih a koláž záznamů snů a drobných příběhů, které vznikaly v letech l979 - 1989. V záznamech snů a příběhů se autorka vrací do dětství a dospívání, zachycuje pocity a útržky života v 70. a 80. letech. Imaginární svět snů, kde nemalou roli hraje výtvarný prvek, i krátké příběhy jsou zachyceny úsporným, sevřeným slovním výrazem. Texty zaujmou vnitřní pravdivostí i vytříbeným formálním zpracováním.