Pták : 1913 - Weiner, Richard, 1884-1937 (Klasická česká poezie, 2018)
Básnická prvotina zcela výlučného autora Richarda Weinera, solitéra české literární scény v první třetině 20. století. Raná sbírka Richarda Weinera byla velmi příznivě přijata literární kritikou a čtenářskou veřejností. Autor se ve svých verších projevil jako bytostný tvůrce, který přejímal básnické imprese, metody modernistů a nebál se použít ani některé symbolistické znaky. Z podobizen ptáka a tuláka, kteří se stávají jakýmisi průvodci celého souboru, lze vypozorovat snahu zprostředkovat obraz ohraničeného prostoru života, spjatého s přírodou a volností.