Život proti smrti - Pujmanová, Marie, 1893-1958 (Klasická česká próza, 2018)
Ve třetím díle své sociálně - politické trilogie autorka dokončuje osudy hlavních postav z fiktivního města Úly v průběhu a na konci 2. světové války. Pujmanová sleduje osudy rodiny advokáta Gamzy, jeho smrt v koncentračním táboře, smrt jeho dcery Helenky a další příběhy paní Gamzové, Stáni a malého Helenčina synka Míti v okupované Praze. Současně provází i Ondřeje Urbana z Úlů na jeho cestě ze Sovětského svazu. S mladou manželskou dvojicí prožívá vyhlazení Lidic, všímá si partyzánských akcí a končí osvobozením Prahy Rudou armádou.