Viléma Meistera léta učednická - Goethe, Johann Wolfgang von, 1749-1832 (Světová próza v českých překladech, 2018)
První část dvoudílného románu: Viléma Meistra léta učednická, dílo psané na sklonku XVIII. stol., je prvním klasickým výchovným románem. Hrdinou je měšťanský syn, který protestuje proti životu ve stavovské společnosti a hledá svobodu v umění, zejména v divadle. Konečně nastupuje cestu k tomu, stát se platným členem společnosti. To se uskutečňuje v tajném spolku (literární obraz zednářských a iluminátorských spolků). Tento přerod se neuskuteční naráz, ale pozvolným hromaděním zkušeností a pod tlakem událostí. Nakonec najde štěstí ve sňatku s přítelovou sestrou Natálií. Román psaný na přelomu dvou dějinných epoch, zachycuje střetnutí dvou světů - měšťanského a šlechtického. Hlavní hrdina je zosobněním kladných vlastností.